Hvordan redusere strømforbruket?

Marion bunk får el. sjokk StorVisste du at den største delen av ditt strømforbruk går til oppvarming av boligen og bruk av varmtvann i forbindelse med dusjing?

De største "forbrukerne" i en bolig er:

  • Oppvarming
  • Varmtvann
  • Kjøleskap og fryser
  • Vaskemaskin og oppvaskemaskin
  • Komfyr
  • Tørketrommel
  • Elektronikk (TV'er, dekodere, PC'er, DVD/Blu-ray spillere, spillkonsoller mm.)


Hvordan redusere forbruket?
Skaff deg først en oversikt over hva strømmen brukes til i din bolig. I dag har du tilgang til periodiske forbruksdata på Kundekontakten hos oss. Etter hvert som Smart Strøm bygges ut vil du som kunde få tilgang til mer detaljerte forbruksopplysninger, noe som vil gi langt bedre mulighet til å følge med på når man faktisk bruker strømmen. Dette gjør det selvsagt lettere å treffe nødvendige tiltak for å redusere forbruket.

Det kan lønne seg å være bevisst på å skru av elektrisk utstyr som PC'er, printere, TV o.l. når man er på jobb eller sover. I tillegg får man da en bonus gjennom redusert risiko for elektriske feil. Normalt er det også god økonomi å montere sparedusj, samt erstatte vanlige pærer med sparepærer eller LED-lys der det ligger til rette for det.

Termostater og tidsur
Termostater og tidsur er to stikkord for å redusere ditt forbruk til oppvarming. Med termostater sikrer du deg utnyttelse av strålevarmen fra sola. Termostatene sørger for at varmovnene kobles ut når temperaturen øker ut over den grensen du har valgt. Tidsuret sørger for at ovnene kobler seg ut på de tidspunkt på døgnet hvor du likevel ikke har behov for varme, for eksempel når du sover eller er på jobb.

Sparedusj
Sparedusjen fungerer slik at den slipper mindre vann igjennom enn en standard dusj. Den kan monteres på de fleste armaturene, spør din lokale vvs forhandler.

Flere tips finner du hos vår samarbeidspartner i enøk spørsmål - Enova. Her får du gratis og nøytral informasjon.

 

© 1996-2013 Hålogaland Kraft. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet. Utviklet av Hålogaland ikt